marți, 28 aprilie 2015

Economia reală

Definiţie: Ramura economiei care produce bunuri şi servicii, în contrast ostentativ cu economia pe hârtie, ori ramura financiară a economiei, care se ocupă cu tranzacţii pe piaţa financiară.
Altfel spus, economia pe hârtie se referă la instrumentele financiare complexe cum au fost derivatele ipotecare americane care generau PIB pe hârtie fără nici o acoperire în bunuri sau servicii.
Cum a denaturat Băsescu termenul, parte a strategiei de a-i învrăjbi pe români, episodul privaţi contra bugetari: “În momentul de faţă în economia reală lucrează maximum trei milioane de oameni. Economia reală este cea care s-a restructurat puternic în anul 2009 şi primele luni ale anului 2010. Ea a reacţionat corect la criză. Cel care nu a reacţionat corect la criză este statul, care nu şi-a diminuat consistent cheltuielile. Şi, ca să fiu plastic - este o imagine care îmi vine în minte acum: statul arată aşa, ca un om foarte gras care s-a căţărat în spatele unuia foarte slab şi subţirel, care este economia românească".
Pentru Băsescu economia reală este economia privată, chiar dacă ea include economia pe hârtie din definiţie, iar economia fictivă, pe hârtie, e statul. Pentru exemplificare:
  • Un profesor bugetar face parte din economia fictivă în timp ce un profesor la o şcoală privată sau un trainer, din economia reală;
  • Un doctor este în economia fictivă dar un doctor la o clinică privată este în cea reală;
  • Un poliţist este fictiv dar un paznic este real;
  • Un angajat la finanţe este fictiv; un angajat la o bancă este real;
  • Un guvern este fictiv dar consiliul de administraţie al unei firme este real;
  • Un preşedinte este fictiv dar un director este real...
Şi exemplele pot continua cu absolut toate categoriile de bugetari pentru care vom găsi corespondent în firmele private. Pentru că, ceea ce oferă mai toate slujbele din sistemul de stat sunt servicii. Iar serviciile, alături de bunuri sunt cele care definesc economia reală.
Ramâne întrebarea daca această confuzie a fost făcută din neştiinţă sau cu scopul precis de a-i mobiliza pe privaţii reali împotriva bugetarilor fictivi şi a le arăta de unde ni se trage tot răul. Oricum, parţial s-a prins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu